top of page

Gsm Baz İstasyonu Kulelerinin Yıldırımdan Korunması


Paratoner ve yakalama çubuğu gibi yıldırımı kendi üzerine çeken ürünler; telekomünikasyon kulesi (baz istasyonu kulesi) ve/veya radyo-tv kulesi gibi metal kulelerin yıldırımdan korunması için uygun çözüm değildir. Çünkü bu ürünler kendilerini yıldırıma hedef olarak göstererek yıldırımın civardaki herhangi bir noktaya düşmesini önlemek amacıyla çalışırlar. Yani yıldırımı kendi üzerlerine, ancak aynı zamanda da kule üzerine çekerler..


Paratoner ve Franklin Çubuğu(Yakalama Çubuğu) gibi yıldırımı yakalayan sistemler bir bölgeyi yıldırıma karşı korumak için yıldırımı kendi üzerlerine çekerler. Yıldırım bu çubuklara düştüğünde, diplerine bağlı olan iletken kablo ile akıma toprağa ulaşması için yön verirler. Bu yöntem ahşap, beton ya da benzer düşük iletkenliğe sahip malzemeden yapılan binalar ya da yapılar için güvenli kabul edilebilir çünkü akımın toprağa iletilirken izlediği yol genellikle en iletken yol olur ve toprağa çabuk ulaşmak için başka bir yere sıçramaz.


Bir yakalama çubuğu telekomünikasyon kulesi gibi metal bir cisme monte edildiğinde yıldırım, tepe platformdaki sivri köşe yerine yakalama çubuğuna düşer ancak yıldırım akımı kablo yerine kule bacaklarından ilerlemeyi tercih eder ve kule gövdesinden toprağa akar.


Bunun sebebi; kule gövdesine monte edilen ve bir ucu yakalama çubuğuna, diğer ucu topraklama sistemine bağlı olan iletken kablonun bakır oluşu sebebiyle kısa zamanda korozyona uğramasıdır. Telekomünikasyon kuleleri galvaniz çelikten üretilir ve çeliğin iletkenliği ilk etapta bakıra göre daha düşüktür ancak bakır korozyona uğradığı zaman iletkenlik özelliğini kaybetmeye başlar. Çelik paslanmaya daha dayanıklı olduğu için galvaniz çelikten üretilen kule iletkenliğini kaybetmez ve zamanla bakıra göre çok daha iletken bir hal alır.


Yıldırımdan Korunma Baz İstasyonu Kulesi

Sonuç olarak; metal bir kuleyi yıldırımdan korumak için yakalama çubuğu monte etmek soruna çözüm getirmemektedir çünkü yıldırım kule tepesindeki sivri bir noktaya da isabet etse, yakalama çubuğuna da düşse sonuç aynı olacak ve yıldırım akımı kule gövdesinden ilerleyerek toprağa ulaşacaktır. Bu ilerleme sırasında da kule üzerindeki ve/veya konteyner içerisindeki elektronik cihazlar için ciddi bir hasar riski meydana gelecektir.


Yapılması gereken; yıldırımı kuleden uzak tutmaktır.


EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi ile Yıldırımdan Korunma


Yıldırımdan Korunma Baz İstasyonu Kuleleri - EvoDis Sistemi

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi kuleyi yıldırımın zararlarından kurtarmak amacıyla geliştirilmiş bir üründür.


Bir yapının yıldırım darbelerine maruz kalmasının sebebi topraktan gelerek o yapı üzerine tırmanan yüklerdir. EvoDis® Sistemi kule üzerindeki bu yükleri dağıtır ve kuleyi yıldırıma karşı "görünmez" hale getirir. Yıldırım kuleyi hedef olarak seçmeyeceği için kule üzerindeki ve konteyner içindeki tüm cihazlar yıldırım riskine karşı koruma altında olur, saatler süren hizmet kesintileri yaşanmaz.

GSM Baz İstasyonu Kuleleri Yıldırımdan Korunması

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi hem İTÜ yüksek gerilim laboratuvarı testlerinden, hem de saha testlerinden %100 başarı sağlamış bir yıldırımdan korunma çözümüdür. Türkiye'de ve dünyada yüzlerce yıldırım çeken kulede kullanılan EvoDis® Sistemi 10 yıldır %100 başarıyla çalışmaktadır ve bu kulelerin hiçbirine montaj tarihinden itibaren yıldırım isabet etmemiştir.


GSM Baz İstasyonu Kuleleri Yıldırımdan Korunma - EvoDis

Yıldırımdan korunmanın en iyi yolu yıldırımdan uzakta kalmaktır.

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi sizi yıldırımdan uzak tutar.



bottom of page