top of page

Yıldırımdan Korunma vs Elektrik Prizine Çivi Sokmak


Yıldırımdan Korunma - Prize Çivi Sokmak

Metal bir kuleyi veya direği yıldırımdan korumak için paratoner ve benzeri ürünleri kullanmak, evde elektrik prizine çivi sokmakla aynıdır. Paratoner, yakalama çubuğu gibi ürünler yıldırımı kendi üzerine çekerek yakalamaya ve yakaladıkları yıldırımı toprağa aktarmaya çalışırlar. İletken metal bir kule ya da direğe paratoner uygulaması yapıldığında yıldırımlar kuleye çekilmiş olur ve yıldırım akımı toprağa aktarılırken kule veya direğin gövdesini kullanır. Bu sırada kule üzerindeki anten, radyo, kamera ve diğer tüm elektronik cihazlar yıldırımdan zarar görür.


Burada sorulması gereken soru şudur; paratoner olmasaydı o kuleye yine yıldırım isabet edecek miydi, yoksa paratoner yıldırımı çektiği için mi kuleye yıldırım düştü?


Telekomünikasyon kulesi, radyo-tv kulesi, kule vinçler, güvenlik kamerası direkleri, aydınlatma direkleri gibi yüksek ve metal yapılar yıldırım darbelerine açık hedef konumundadır çünkü yıldırım buluttan toprağa erişmek için kendisine en kısa ve hızlı yolu, dolayısıyla en iletken yolu seçer.

Kuleye yıldırım çekilmesi

Metal bir kuleye zaten yıldırım isabet etme olasılığı yüksek iken, bir de yıldırımdan korunmak için kule üzerine paratoner yerleştirmek ateşe benzin dökmeye gibidir.


Yapılması gereken kuleye yıldırımı yaklaştırmamaktır.



EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi

EvoDis® Sistemi metal kuleleri yıldırımdan uzak tutmak için geliştirilmiş tek yıldırımdan korunma çözümüdür. EvoDis® fırtına sırasında kule ve direkler üzerindeki yükleri dağıtarak, bu yapıyı yıldırıma karşı "görünmez" hale getirir. Diğer bir deyişle, kule oradan başka bir yere taşınmış gibi olur. Yıldırım kuleye isabet etmediği için kule üzerinde bulunan kamera, radyo, anten gibi tüm hassas elektronik cihazlar yıldırımdan uzak kalır ve zarar görmeden çalışmaya devam eder. Ürün kayıpları oluşmaz, hizmet kesintileri görülmez ve maddi kayıpların önüne geçilmiş olur.


EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi Türkiye'de ve dünyada daha önceden defalarca yıldırım darbelerin maruz kalmış yüzlerce kulede 10 yılı aşkın süredir %100 başarıyla kullanılmaktadır. EvoDis® Sistemi tamamen Türk mühendisliği icadıdır ve İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Gerilim Laboratuvarları'nda yapılan testlerde ve sonrasında aylar süren saha testlerinde %100 başarı göstermiştir.


Gsm kulelerinin, kule vinçlerin, anten kulelerinin, radyo-tv kulelerinin ve güvenlik kameralarının yıldırımdan korunması imkansız değil. Hemen bize ulaşın, operasyonunuza destek verelim.


Yıldırımdan korunmanın en iyi yolu yıldırımdan uzakta kalmaktır.

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi sizi yıldırımdan uzak tutar.

bottom of page