top of page

Güvenlik Kameralarının Yıldırımdan Korunması


Kameraların yıldırımdan korunması

Güvenlik kameraları günümüzde hem trafik kazalarının, hem de güvenlik ihlallerinin önüne geçilmesi için yaygın olarak kullanılmaktadır. Güvenlik kameraları direklerine yıldırım düştüğünde kameralar devre dışı kalır ve belki de hayati nitelikteki veriler kaybolur. Değeri onbinlerce lira olan bu kameraların yenileriyle değiştirilmesi gerekir ve önemli hizmet kayıpları yaşanır.


Güvenlik kameralarına yıldırım düşmesi engellenebilir ancak paratoner veya yakalama çubuğu gibi yıldırımı kendi üzerine çeken ürünler bu kameraları ve bulunduğu direkleri yıldırımdan korumak için uygun çözüm değildir. Çünkü yıldırımı direğin üzerine çekerler.


Güvenlik Kameralarına Yıldırım Düşmesi


Fırtına sırasında; yıldırıma karşı herhangi bir koruma sistemi bulunmayan bir güvenlik kamerası direğinin üzerine yerdeki pozitif yükler tırmanır. Fırtına belli bir olgunluğa ulaştığında buluttan yere doğru negatif yüklü kollar yayınlanır ve direk üzerindeki pozitif yüklerin yoğunluğu eşik değerini aştığı anda pozitif yüklü kollar direkten yükselmeye başlar.


Mobese Kameraları Güvenlik Kameraları Yıldırım Düşmesi

Buluttan inen negatif yüklü kollardan biri ile direkten yükselen pozitif yüklü kollardan biri buluşur ve buluttaki akım açılan yıldırım kanalından kamera direğine doğru ilerler.

Mobese Kameraları Güvenlik Kameraları Yıldırım Düşmesi

Yakalama Çubuğu ile "Yıldırımdan Korunma"


Güvenlik kameralarının yıldırımdan korunması amacıyla tek çözüm olarak yakalama çubuğu ya da paratoner denilen ve yıldırımı kendi üzerine çeken sistemler bilinmektedir. Bu sistemler kendi üzerinde bir yük yoğunluğu oluşturarak yıldırıma kendilerini hedef göstermeye ve korudukları alanda rastgele bir yere değil doğrudan kendi üzerine yıldırım düşmesi için yıldırımı “yakalamaya” çalışırlar.


Öte yandan, yıldırım bir metal direk üzerindeki yakalama çubuğuna ya da paratoner sistemine isabet ettikten sonra en hızlı ve en kısa yoldan toprağa ulaşmaya çalışır. Bu durumda yıldırımın ilk isabet ettiği noktadaki etkisi azaltılmaktadır ancak yıldırım akımının ilerleme yolundaki, yani kule ya da direk üzerindeki kamera ve benzeri tüm cihazlar yıldırım darbesine maruz kalmaya ve zarar görmeye devam eder.

Mobese Kameraları Güvenlik Kameraları Yıldırım Düşmesi

Sonuç olarak, güvenlik kamerası direği gibi metal bir yapıyı yıldırımı yakalayan bir sistem kullanarak korumak ile direği hiç korumamak arasında aslında fark yoktur.


Yapılması gereken; hem kamera ve sensör güvenliği, hem de veri kayıplarının önlenmesi için yıldırımı direğe hiç yaklaştırmamak olmalıdır.


EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi ile Güvenlik Kameralarının Yıldırımdan Korunması

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi metal kuleleri yıldırımın olumsuz etkilerinden kurtarmak amacıyla geliştirilmiş bir üründür.


Bir kule ya da direğin yıldırım darbelerine maruz kalmasının sebebi topraktan gelerek o yapı üzerine toplanan yüklerdir.


EvoDis® Sistemi direk üzerindeki yükleri dağıtır ve direği yıldırıma karşı"görünmez" hale getirir. Yıldırım direği hedef olarak seçmeyeceği için MOBESE direkleri üzerindeki tüm kameralar ve veri toplama kutusu yıldırım riskine karşı koruma altında olur ve sahada hizmet kesintileri yaşanmaz.


Mobese Kameraları Güvenlik Kameraları Yıldırımdan Korunma

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi hem İTÜ yüksek gerilim laboratuvarı testlerinden, hem de saha testlerinden %100 başarı sağlamış bir yıldırımdan korunma çözümüdür. Türkiye'de ve dünyada yıldırım çeken yüzlerce kulede kullanılan EvoDis® Sistemi 10 yıldır %100 başarıyla çalışmaktadır ve bu kulelerin hiçbirine montaj tarihinden itibaren yıldırım isabet etmemiştir.

Yıldırımdan Korunma Güvenlik Kameraları Aydınlatma Direkleri EvoDis

Sitenizin, tesisinizin, evinizin, fabrikanızın güvenlik kamerası ve aydınlatma direklerini yıldırım hasarlarından korumak için bize ulaşın.


Yıldırımdan korunmanın en iyi yolu uzakta kalmaktır.

EvoDis® Yıldırım Engelleme Sistemi sizi yıldırımdan uzak tutar.




bottom of page